Yerli Malı Haftası Masalı: Masal Oku
Bir varmış, bir yokmuş. Bir zamanlar, rengârenk çiçeklerle çevrili, küçük ama çok neşeli bir okul varmış. Bu okulun en eğlenceli sınıfı ise 3/C sınıfıymış. Çocuklar her hafta yeni bir şeyler öğrenir, eğlenir ve birlikte güzel vakit geçirirlermiş.
Bir gün, öğretmenleri Zeynep Hanım, sınıfa gülümseyerek girmiş ve “Çocuklar, bu hafta çok özel bir etkinlik yapacağız. Yerli Malı Haftası’nı kutlayacağız!” demiş.
Öğrenciler merakla, “Yerli Malı Haftası nedir, öğretmenim?” diye sormuşlar. Zeynep Öğretmen, “Bu hafta, ülkemizde üretilen yiyecekleri, oyuncakları ve kıyafetleri tanıyacağız. Hepiniz evden yerli ürünler getirip, bunları arkadaşlarınıza anlatacaksınız. Cuma günü büyük bir şenlik yapacağız!” demiş.
Sınıf büyük bir coşkuyla “Yaşasın!” diye bağırmış. Herkes şimdiden neler getireceğini düşünmeye başlamış.
Sınıfta en heyecanlı çocuklardan biri Elif’miş. Elif, akşam eve gidince hemen annesine koşmuş. “Anne, Yerli Malı Haftası için sınıfa bir şey getirmemiz gerekiyor. Ama çok özel bir şey olmalı!” demiş. Annesi gülümseyerek, “Hadi mutfağa gidelim. Seninle cevizli, ballı börek yapalım. Cevizler dedenin bahçesinden, bal da komşumuzdan. Hem herkes bu lezzeti tatmış olur,” demiş.
Elif hemen işe koyulmuş. Annesi hamuru açarken, Elif cevizleri kırmış. Ama bazı cevizleri ağzına atmayı da ihmal etmemiş. Annesi bunu görünce, “Elif, sen cevizleri bitirirsen börek ne olacak?” diyerek gülmüş.
O sırada Kerem de babasının yanına gitmiş. Kerem’in babası eski oyuncak ustasıymış. Kerem, “Baba, Yerli Malı Haftası için çok güzel bir oyuncak yapalım!” demiş. Babası, “Hadi o zaman tahtadan bir gemi yapalım. Bu geminin tahtasını köyümüzden aldığımız çam ağacından, yelkenini de annenin eski keten kumaşından yaparız,” demiş.
Kerem, babasına yardım etmiş. Geminin tahtalarını zımparalamış, yelken için kumaşı kesmiş. Akşam olduğunda, tahtadan yapılmış küçük ama çok güzel bir gemi ortaya çıkmış. Kerem, “Bu gemi sınıfta herkesin en çok seveceği şey olacak!” diyerek heyecanla gülmüş.
Cuma günü nihayet gelmiş. Sınıf rengârenk süslenmiş. Masaların üzerinde evden getirilen birbirinden güzel ürünler varmış. Öğrenciler sırayla getirdiklerini tanıtmaya başlamış. Ayşe’nin annesi reçel yapmış, Mehmet’in ailesi el dokuması bir kilim getirmiş. Herkes büyük bir dikkatle birbirinin ürünlerini incelemiş.
Sıra Elif’e gelmiş. Elif, büyük bir tepsi içinde cevizli, ballı böreğini sınıfa getirmiş. Börek o kadar güzel kokuyormuş ki, herkesin ağzı sulanmış. Elif, “Bu böreği annemle birlikte yaptık. İçindeki cevizler dedemin bahçesinden, bal ise komşumuzun kovanından. Hepimiz için özel bir tat hazırlamak istedik,” demiş.
Herkes böreği çok beğenmiş ve Elif’i alkışlamış. Öğretmeni de ona, “Elif, bu harika bir fikir olmuş. Yöresel tatlarımızı tanıttığın için teşekkür ederiz,” demiş.
Sonra sıra Kerem’e gelmiş. Kerem, tahtadan yaptığı gemiyi masanın üzerine koymuş. “Bu gemiyi babamla birlikte yaptık. Tahtası bizim köyümüzden, yelkeni de annemin eski keten kumaşından. Üstelik bu gemi suyun üzerinde yüzebiliyor!” demiş. Arkadaşları hayranlıkla gemiyi incelemiş ve onunla sırayla oynamışlar.
Tam herkes getirdiklerini tanıtmışken, sınıfa okul müdürü gelmiş. Müdür Bey, öğrencilerin yaptığı işleri görünce çok mutlu olmuş ve şöyle demiş:
“Çocuklar, sizler bu hafta çok güzel işler başarmışsınız. Ülkemizin değerlerini tanıttığınız için hepinizi tebrik ediyorum. Şimdi size bir sürprizim var. Hep birlikte okulumuzun bahçesine fidan dikeceğiz. Bu fidanlar büyüdükçe siz de büyüyeceksiniz ve ağaçlar size bu güzel haftayı hatırlatacak.”
Herkes büyük bir sevinçle bahçeye çıkmış. Öğretmenleri ve müdürleriyle birlikte fidanları dikmişler. Elif, diktiği fidana “Ceviz Ağacı” adını vermiş. Kerem ise fidanını “Gemici Çamı” diye adlandırmış. Çocuklar fidanları sulamış ve onları büyütmek için söz vermişler.
O gün, 3/C sınıfı çocukları hem eğlenmiş hem de çok şey öğrenmişler. Yerli Malı Haftası sayesinde, ülkenin ne kadar güzel ürünlere sahip olduğunu nekadar çeşit ürün olsuğunu görmüşler. Aradan yıllar geçse de, o günün hatırası hep yüreklerinde kalmış. Okulun bahçesindeki fidanlar ise kocaman ağaçlara dönüşmüş ve her biri çocukların güzel anılarını saklamış. Yıllar içinde okul daha da güzelleşmiş daha da gelişmiş.
Ve Yerli Malı Haftası Masalı burada bitmiş. Birbirinden güzel sesli masallarımızı instagram sayfamızdan dinlemek için bağlantıya tıklayabilirsiniz.